Talks

I love to have public conversations on the role of technology in society. Especially when we talk about opportunities, but not losing sight of the necessary boundary conditions. How can we shape something like “public technology”? Let’s find out.


2022

Brieven aan de Stad (Brugge)

24 November 2022

Ik mag een brief aan de Stad Brugge schrijven van De Republiek, en ik ben (oprecht) vereerd. Ik hou van de traditionele kracht en schoonheid van brieven, van deze trage en bewuste vorm van communicatie. Op deze avond lees ik ‘m voor.

Gespreksavond met Annelien Smets (VUB-SMIT), architect Gilles Retsin, en Ide Vandenbroucke (Stad Brugge).

Website van deze avond

Lees hier mijn brief aan Brugge


Stadsform: steps op je stoep (Antwerpen)

22 November 2022

Dit vormt de tweede avond van het derde seizoen van de Hack De Stad-serie, georganiseerd door imec en Stadsform. Deze avond gaan we in op de plek die strooisteps (“free float mobility”) hebben, of krijgen, in onze steden. En of die (publieke) ruimte die ze krijgen ook effectief gerechtvaardigd is.

Gespreksavond met Karen Vancluysen (secretaris-generaal, POLIS) en Emilie Couwenberg (team modal shift, stad Antwerpen). Ik modereer.

Website van deze avond


The 5th Table on Urban Tech for Healthier Cities (Antwerp)

21 November 2022

Healthier cities, definitely. Then what could be the role of technology?

Debate with Marc Peeters (CEO, UZA), Caroline Verlinde (director, VIVEL), and Sven Verbruggen (owner, VAK Architecten)

Round table website


Stadsform: laadpalen op je stoep (Antwerpen)

25 October 2022

Dit vormt de eerste avond van het derde seizoen van de Hack De Stad-serie, georganiseerd door imec en Stadsform. Dit najaar gaan we in ‘tech op je stoep’. Wat kan de relatie tussen de technologie en de dagelijkse publieke ruimte zijn?

Gespreksavond met Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester) en Ivo Cré (directeur beleid en projecten, POLIS). Ik modereer.

Website van deze avond


Studium Generale, Universiteit Antwerpen

24 October 2022

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19u30 met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek.

Ik mocht als alumnus komen spreken over publieke technologie, in het bijzonder in (maar niet beperkt tot) de stad.

Website van deze lezing


Lifecycles (Ghent)

29 September 2022

Lifecycles is a 3day festival of inspiration and innovation, focused on architecture, project and city development. A prime selection of innovators and experts will be presenting their experience and insights, with the aim of setting the agenda for the future.

My talk was on the potential (and possibly powerful) role of technology in urban planning.

Festival website


City Deal dag (Utrecht)

12 May 2022

De City Deal dag is een netwerkdag in Nederland van diverse overheden en bedrijven, om in gesprek te gaan over de rol en mogelijkheden van technologie in steden.

Ik sprak er over hoe we bij imec omgaan met technologie in de publieke ruimte, en hoe we dit onderzoek met “City of Things” in Antwerpen en in Vlaanderen hebben uitgevoerd.


LAILEC Conference (Leuven)

29 March 2022

How should European policy deal with (regulate and govern) data and artificial intelligence? How can we trust AI? How should we set up our data spaces?

I was invited to give the opening keynote for this conference, with ample examples from our hands-on research at imec, dealing with technology in the public sphere.

Conference website


Hearing “De Slimme Stad” (Mechelen)

28 January 2022

De Vlaamse overheid ontwikkelt een vernieuwde visie op stadsvernieuwing & stedelijkheid. In kader daarvan heeft het Hannah Arendt Instituut zeven thematische hearings georganiseerd met beleidsmakers, stadsmakers, deskundigen in stedelijkheid en stedenbeleid, studiebureaus of ontwerpers.

Samen met Albert Meijer (Universiteit Utrecht) mocht ik tijdens de hearing over “de slimme stad” een inleidende presentatie geven over hoe ik de rol van technologie in de publieke ruimte zie.

Project website